1. Ons denken (als kind) begint mythisch. De heilige eik was voor Germanen het vaste oriëntatie punt. Je kon niet verdwalen, maar ook niet bijleren; alles was al bekend.
Het mythische systeem wordt in stand gehouden door angst voor het onbekende en hang naar vaste punten in de natuur voor bescherming en geborgenheid, zoals een heilige boom, een heilige berg, een heilig woud, een heilig meer.
2.In het sociale regelsysteem is de heilige plaats, de heilige eik, vervangen door rationele processen om van a naar b te komen op alle maatschappelijke terreinen. De weg ligt vast, alleen de plaats kan nog verschillen.
Het sociale regelsysteem komt tot stand en wordt in stand gehouden door de spanning en woede die de macht van willekeur oproept om te zetten in gevoelens van rechtvaardigheid, het gewenste bijproduct van gezamenlijk tot stand gekomen regelgeleide, rationele beslissingen.
3.Zelfsturing als nieuwe logische grondslag van het communicatieve systeem.
Het communicatieve zelfsturingssysteem is een leerproces, en wel een recursief proces, dat een model van de kenner bevat van waaruit het leren zichzelf stuurt.
Het communicatiesysteem vooronderstelt een vast punt van waaruit de oriëntatie kan plaatsvinden en de te volgen route kan worden vastgesteld, dan wel het verdwaald zijn in de cultuur kan worden opgeheven.
Dat vaste punt is het zelfbeeld als mensmodel in de communicatiemaatschappij.
De weg ligt niet meer vast. De vraag is nu of het doel / de waarde die men in gedachten heeft ook wordt benaderd.
Dit systeem komt tot stand en wordt in stand gehouden door de zorg, het verdriet over het ontbreken van menselijke waarden.
|