De complexiteit van onze cultuur. Simpele processen worden ingewikkelde acties. Dat leidt tot verdwaling in de cultuur. De complexiteit van onze cultuur. Simpele processen worden ingewikkelde acties. Dat leidt tot verdwaling in de cultuur. De complexiteit van onze cultuur. Simpele processen worden ingewikkelde acties. Dat leidt tot verdwaling in de cultuur.

Oedipus op weg naar Thebe ontmoet de Sfinx

home dBase-search
theorie:

- A brief history of human society: the origin and role of emotion in social life

- ontstaan en creatie van cultuur en stabiliteitslagen

- waar komt ons gevoel vandaan?

- een kennistheorie

- communicatie en informatie

- logica van het gevoel en de homeostase

DRIE LOGISCHE LAGEN IN DE WERKELIJKHEID
1 | 2
natuurlijke systeem sociale regelsysteem communicatieve
zelfsturingssysteem
Gevoelens zijn waarnemingen
Gevoelens zijn waarnemingen

1
De logica waarmee de homeostase ons leven van binnenuit reguleert passen wij ook toe om ons leven in de externe wereld te reguleren.
Amsterdam, Westertoren, 1952.
2
Je eigen identiteit als vertrekpunt om je doel te bereiken
Met de logica van het gevoel is ook de grondslag van het begrip 'ik' verbonden, want gevoel is ons besturingssysteem, de kennis van het eigen systeem van binnenuit, in termen van sturing.

3
Stel: individuen in de drie systemen nemen het volgende waar: De zon gaat schijnen. Ik krijg het warm. De vraag is hoe zij zouden reageren (rekening houdend met de functies van de systemen waarin zij verkeren).
1. - Het natuurlijke systeem is een waarnemingssysteem waarin men zich aan de heersende, waargenomen omstandigheden aanpast. Men leert van buiten naar binnen. Volgens Wittgenstein is de wereld de totaliteit van de feiten (het bestaan van connectieven / verbanden), niet van de dingen. Ik neem dus niet in eerste instantie de zon als ding waar, maar een schijnend verband. Dat schijnend verband voel ik intuďtief aan en zoek als het me te warm wordt - zoals koeien - de schaduw op (empirische cyclus).
2.- Het sociale regelsysteem is een handelingssysteem waarin men regels ontwerpt om het sociale leven te reguleren. De reactie op “De zon schijnt. Ik krijg het warm.”, kan als volgt verlopen. Uitgaande van een causaal fysisch verband moet er met het oog op de veiligheid / gezondheid een temperatuur worden afgesproken waarboven niet meer mag worden gewerkt. De enkeling die zegt niet te kunnen werken beneden de afgesproken temperatuur – vanwege een causaal emotioneel verband – kan worden geadviseerd bij zichzelf te rade te gaan (aan het emotieopwekkende object de zon kan hij niets veranderen) en het beeld van de opkomende zon dat hem zo opwindt over te schilderen in een beeld dat hem de rillingen over de rug doet lopen. Zie Het gelijk van Spinoza, Antonio Damasio.
3.- In het communicatieve zelfsturingssysteem neem ik mijn eigen identiteit als vertrekpunt om mijn doelen te bereiken.
theorie stabiliteitslagen:
- logica van het gevoel
- onderwijs: vroeger en nu
- evolutie als diachronisch
    leerproces
- zelfsturing van het leren
- catastrofale leerprocessen
- leerprocessen van de 0°, 1° en 2°     logische orde
- evolutie als leerproces
- homeostase
- drie logische typen van mens-zijn
- drie typen problemen vd mens
- grondslag stabiliteitslagen
- drie logische lagen in de       werkelijkheid
- drie terugmeldingslussen
- drie logische systemen
- drie kennissystemen
- Romantiek - De Verlichting -         Ancien Regime
- taal
- normen en waarden
- wetenschap
- cybernetica
- techniek
- het brein
- de kennisgoden Prometheus cs

verantwoording
feedback
sitemap