De complexiteit van onze cultuur. Simpele processen worden ingewikkelde acties. Dat leidt tot verdwaling in de cultuur. De complexiteit van onze cultuur. Simpele processen worden ingewikkelde acties. Dat leidt tot verdwaling in de cultuur. De complexiteit van onze cultuur. Simpele processen worden ingewikkelde acties. Dat leidt tot verdwaling in de cultuur.

Oedipus op weg naar Thebe ontmoet de Sfinx

home dBase-search
  
NON-FICTIE
World Weather Attribution
Transformatie koffiecultuur
Covid-19; secundaire gevolgen
World Economic forum 2020
Naastenliefde en/of reclame
De drie stabiliteitslagen
Politiek; Pim Fortuyn
Rechtspraak; Jezus
Evolutie als leerproces
Empirisme rationalisme criticisme
Identiteit
Europa
Vertrouwen / toeval
Jezus Christus
en de
stabiliteitslagen in de cultuur als nesteling van emoties avant la lettre
natuurlijk systeem sociaal regelsysteem communicatief
zelfsturingssysteem
De intocht van Jezus in Jeruzalem.Het verraad van Judas van zijn leermeester Jezus aan de Romeinse autoriteiten.
2
Zie de mens; De veroordeling van Jezus.
3
De prediking
1
1. Het openbare optreden van Jezus begint als Johannes de Doper wordt gedood en Jezus zijn taak overneemt. De evangeliën verhalen over de tijd dat Jezus door Palestina reisde, waarbij hij, om te beginnen in Galilea, predikte in synagogen, huizen en op allerlei plaatsen in de buitenlucht. Hij deed een groot aantal wonderen: hij genas mensen van allerlei ziekten, wekte zelfs verschillende doden op; hij liep over het water; hij dreef bij een groot aantal mensen demonen uit en kalmeerde een storm; hij veranderde water in wijn en voedde vijfduizend hongerige toehoorders met vijf broden en twee vissen. Hij dreef geldwisselaars en kooplieden van het tempelplein en ging om met algemeen geminachte mensen, zoals prostituees en 'tollenaars' (belastinginners).
Jezus had een helder beeld van zichzelf, gebruikte z'n eigen identiteit als vertrekpunt om zijn doel te bereiken, getuige de volgende uitspraken."Ik ben de alfa en de omega, het begin en het einde". "Ik ben de ware wijnstok"; "Ik ben de deur"; "Ik ben de goede herder"; "Ik ben het licht voor de wereld"; "Ik ben het brood dat leven geeft". Aan deze uitspraken koppelde hij veelal een belofte vast. Bijvoorbeeld: "Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft." Zijn missie vatte hij verder samen met de uitspraak: "Ik ben de weg, de waarheid en het leven, niemand komt tot de Vader dan door mij" en: "Ik en de Vader zijn een".

2. Na drie jaar te hebben gepredikt gaat Jezus naar Jeruzalem om het Joodse Paasfeest te vieren. Die intocht wordt gekenmerkt door de ezel - symbool van het natuurlijke systeem - waarop de "koning" der Joden Jeruzalem binnenrijdt. Het avondmaal met de naaste vrienden van Jezus en de voetwassing die door Jezus zelf wordt uitgevoerd staan in het teken van liefde, het tweede, gelijk aan het eerste grote, gebod: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. Judas, die in Jezus geen leider van het Joodse volk meer ziet, verraadt hem door Jezus aan het machtssysteem ( thans, in het Westen getransformeerd in een sociaal regelsysteem) uit te leveren.

3. In het machtssysteem wordt Jezus door het Sanhedrin ter dood veroordeeld wegens godslastering en aan het Romeinse gezag overgedragen om de doodstraf uit te voeren.

  
      FICTIE
Patinir, Dürer, Velazquez
Gloed, Sándor Márai
Black box, Amos Oz
Een schitterend gebrek, Arthur Japin
Koning Oedipus, Sophocles

verantwoording
feedback
sitemap