De complexiteit van onze cultuur. Simpele processen worden ingewikkelde acties. Dat leidt tot verdwaling in de cultuur. De complexiteit van onze cultuur. Simpele processen worden ingewikkelde acties. Dat leidt tot verdwaling in de cultuur. De complexiteit van onze cultuur. Simpele processen worden ingewikkelde acties. Dat leidt tot verdwaling in de cultuur.

Oedipus op weg naar Thebe ontmoet de Sfinx

home dBase-search
  
NON-FICTIE
World Weather Attribution
Transformatie koffiecultuur
Covid-19; secundaire gevolgen
World Economic forum 2020
Naastenliefde en/of reclame
De drie stabiliteitslagen
Politiek; Pim Fortuyn
Rechtspraak; Jezus
Evolutie als leerproces
Empirisme rationalisme criticisme
Identiteit
Europa
Vertrouwen / toeval
Pim Fortuyn
en de
stabiliteitslagen in de cultuur als nesteling van emoties
natuurlijk systeem sociaal regelsysteem communicatief
zelfsturingssysteem

3

2

1
1. Op 20 augustus 2001 maakte Fortuyn bekend de politiek in te willen gaan.
De performatieve prestaties van Fortuyn zijn vastgelegd op bovenstaande foto, gemaakt door Leo Vogelzang tijdens de presentatie van zijn boek De puinhopen van acht jaar paars in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag op 14 maart 2002. De communicatieve stabiliteitslaag in de cultuur is recursief. In de politiek betekent recursiviteit dat het gaat om een politiekproces dat een model van de politicus bevat van waaruit het politiseren zichzelf stuurt. Een mens zoekt onbewust een model van zichzelf, als vastpunt voor de zelfsturing. Vergelijk het met het Drostemeisje als recursief model. Op de kaft van het gepresenteerde boek staat een afbeelding van Fortuyn zelf, in de bekende, saluerende houding, uitroepend at your service op het moment dat de foto werd genomen. Uit de foto en wat we verder in algemene zin over Fortuyn weten kan het volgende worden afgeleid en begrepen:
- zijn identiteitspolitiek
- zijn facts free politiek
- zijn roeping het land te leiden / het messiaanse levensgevoel
- zijn gesinnungspolitiek
- de buitenstaander in de politiek
en al met al de vraag of hij de juiste persoon zou zijn geweest om het land te leiden.

2. Het sociale regelsysteem is het werkelijkheidssysteem dat gedicteerd wordt door de combinatie woorden čn daden. Het systeem dat gebaseerd is op de eerste persoon meervoud en niet op de eerste persoon enkelvoud; ik zeg wat ik denk en doe wat ik zeg.
Als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam behaalde Fortuyn een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart 2002. De partij wist bijna vijfendertig procent van de zetels (17 van de 45) in de wacht te slepen waarmee ze de grootste in de gemeenteraad werd. In het aansluitende debat na de gemeenteraadsverzkiezingen in 2002 liepen de spanningen tussen de lijsttrekkers van de gevestigde partijen enerzijds en die van de LPF anderzijds hoog op; Fortuyn bracht - als nieuweling, vreemde eend in de bijt en als partijleider met 0 zetels - zijn politiek scherpe(re) standpunten met meer schwung naar voren dan de oude rotten in het vak hun standpunten. Hoewel Fortuyn zich in deze setting afficheerde als een toekomstig minister-president, werd ook wel duidelijk dat hij niet door had dat politiek deel uitmaakt van het sociale regelsysteem.

3. Het natuurlijke systeem is een waarnemingssysteem en is individueel. Veel mensen identificeerden zich met Pim Fortuyn.
Op 6 mei 2002, negen dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen, waar zijn Lijst Pim Fortuyn aan meedeed, werd hij na afloop van een interview op het Audiocentrum van het Media Park in Hilversum vermoord. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in mei 2002 behaalde zijn LPF een aantal van 26 zetels, voor een nieuwe partij een unicum in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. De leden besloten de Lijst Pim Fortuyn per 2008 op te heffen.

Lees ook:
Coen Wessel. Het messiaanse levensgevoel van Pim Fortuyn, verschenen in NRC-Handelsblad 11 maart 2002.
Jos de Mul. Op weg naar het beloofde land! Pim Fortuyn en het politieke messianisme, 10de Rotterdamlezing. Rotterdam, 2 mei 2012.
Louise O. Fresco. Gezocht: topmens (m/v), verschenen in NRC-Handelsblad 9 mei 2012.

  
      FICTIE
Patinir, Dürer, Velazquez
Gloed, Sándor Márai
Black box, Amos Oz
Een schitterend gebrek, Arthur Japin
Koning Oedipus, Sophocles

verantwoording
feedback
sitemap