Waarom valt de appel wel en de maan niet op de aarde? Neef John Conduitt vertelt in zijn biografie van Newton, dat deze in de boomgaard van zijn moeder lag te peinzen. Waarom viel de maan niet op de Aarde, net zoals de appel die hij op de grond zag vallen? Het antwoord op die vraag was toen nog niet duidelijk, maar door het stellen ervan brak Newton met het tweeduizend jaar oude idee van Aristoteles dat op aarde (bijv. voor een appel) en in de hemel (voor een hemellichaam als de maan) andere natuurwetten gelden.
Toen Newton had vastgesteld dat er een kracht moest zijn die aan dingen trekt, rekende hij uit met welke kracht de aarde aan de maan trekt met de volgende regel:
             F(kracht) = G m1 m2 / d²
(G is de zwaartekrachtconstante, m1 en m2 zijn de twee massa's en d is de afstand tussen de massa's.
Altimetrie, zeer precieze radartechniek KNMI
Zeespiegelstijging zorgelijk
De stijgende zeespiegel is zeker voor ons land één van de meest zorgelijke ontwikkelingen door de veranderingen van het klimaat. In de 20e eeuw is de zeespiegel wereldwijd ongeveer 17 cm gestegen. Het IPCC, het gezaghebbende klimaatorgaan van de Verenigde Naties, verwacht dat de zeespiegel in de 21e eeuw gemiddeld over de hele aarde met 18 tot 59 cm zal stijgen. Het KNMI gaat er op basis van de IPCC–cijfers vanuit dat de zeespiegel in ons land nog sterker stijgt dan het wereldgemiddelde en berekent voor deze eeuw een verhoging van 35 tot 85 cm ten opzichte van het niveau van 1990.